Begagnade bilar säljer bra

Det säljs begagnade bilar som aldrig förr, speciellt i USA men även i Sverige. Försäljningen har verkligen gått spikrakt uppåt men vill man själv köpa en begagnad bil är det viktigt att kontrollera en del saker innan köpet går igenom.

billan-pengar

I Dagens Industri kan man läsa att begagnatmarknaden för bilar är rekordhög hittills i år i USA. Innan året är slut räknar man med att hela 41 miljoner begagnade bilar har bytt ägare. Ekonomer säger att det med all säkerhet kommer att bli ett rekordår i år när det kommer till försäljningen av begagnade bilar och man tror även att försäljningen kommer att fortsätta stiga eftersom det finns ett stort antal fordon där leasingperioden går ut inom de kommande åren. I artikeln framgår det också att det genomsnittliga billånet i USA har ökat under årets tredje kvartal till 19 227 dollar, vilket är drygt 176 000 kronor. Dessa siffror visar även de på att det finns ett större intresse för att köpa bil.

Försäljningen går bra i Sverige

Det är dock inte bara i USA som intresset för att köpa begagnad bil har blivit större. Även i Sverige är intresset stort och även här slår marknaden för begagnade bilar nya rekord. I Expressen kan man läsa att försäljningen av begbilar ökade med 2,9 procent under det andra kvartalet i år om man jämför med förra året. Detta trots att julimånaden såg sämre ut än fjolårets. Det län som hade störst ökning i försäljningen var Jönköpings län där ökningen stod på så mycket som 7,3 procent. Om man tittar på hela första halvåret i år såg man att det såldes 576 394 begagnade bilar i Sverige och detta är en ökning med 2,2 procent jämfört med 2015. Detta innebär den högsta försäljningssiffran någonsin för ett första halvår i Sverige.

Kontrollera detta innan köp salja-kopa-bil

Är man själv intresserad av att köpa en begagnad bil finns det massvis av alternativ att välja mellan. Ett första alternativ – sök efter bilhandlare, ett andra alternativ är istället att köpa bilen från en privatperson. Men oavsett hur man väljer att köpa sin nya bil finns en del saker som kan vara bra att kolla upp innan köpet går genom. Det finns nämligen en hel del kontrollmissar som många gör när de köper en begagnad bil. Här kan man läsa om att vi faktiskt är väldigt dåliga på att kontrollera de viktigaste aspekterna på bilen vi är på väg att köpa. Några av de saker som är bra att kolla av på förhand är:

  • Kontrollera ägarbeviset så att säljaren är densamma som ägaren.
  • Kontrollera serviceintervallen och serviceboken.
  • Kontrollera de senaste besiktningsprotokollen.
  • Ta reda på bränsleförbrukningen.
  • Kontrollera mätarställningen av bilen och dubbelkolla det i serviceboken för att se att mätarställningen verkligen stämmer.
  • Testa via bilbesiktningen eller se till att köpa den av någon som gjort ett objektivt test.