Extraljus – ett populärt biltillbehör

Extraljus är ett av de mest populära biltillbehören, särskilt bland människor som bor avskilt. I den här artikeln kan du läsa lite om vad som gäller för bilbelysning samt vad du ska tänka på som ägare av extraljus. Främst hur du undviker att bli bestulen på dem.

Det kan finnas olika skäl till varför du behöver utrusta bilen med extraljus. Om du till exempel bor på en öde plats med lite belysning eller om helljusen på bilen är dåliga. Du kan köpa extraljus hos extraljuskungen.se/extraljus/ från olika tillverkare och i olika varianter. Oavsett skälet till varför du behöver dem är det lag på att du ska ha fungerande belysning på bilen. Om dina helljus av en eller annan anledning inte fungerar är det ett absolut måste att du kompletterar med fungerande extraljus.

Var försiktig med extraljus i tätt trafikerade områden

Extraljus kan vara problematiska att använda i tättrafikerade områden. För sådana sammanhang finns det en hel uppsättning regler att följa som syftar till att du inte ska blända dina medtrafikanter. Om du ofta kör på öde landsvägar är extraljus däremot ett perfekt komplement för att lättare få syn exempelvis på vilt. Många skulle nog säkert också hålla med om att bilfärden genom en mörk skog blir trevligare om vägen blir ordentligt upplyst.

Se upp för stöldrisk när det gäller extraljus

En sak du bör tänka på när du införskaffar extraljus är att de är eftertraktade som stöldgods. Polisen i Västerbotten rapporterade förra året att stölder av just extraljus ökade. De gav vidare ett antal råd för hur du kunde undvika stölder. Det mest grundläggande rådet bestod i att du ska vara noggrann med att ta av extraljusen när de inte används. Många extraljus monteras på skenor och är lätta att ta av. I det läget är det inte värt att du tar chansen att låta dem sitta kvar utan montera av dem och ta dem med in. Ett annat tänkvärt tips var att utrusta extraljusen med så kallat “MärkDNA”. Om du använder MärkDNA uppmuntras du dessutom att sätta upp dekaler, som syns tydligt och som visar att din bil är utrustad med just MärkDNA.