Fälgar, mer än snygga accessoarer

Ett par fälgar kan göra mycket för din bil och ge den en unik look. Styling i all ära, men fälgarna på dina däck fyller en större funktion än så. Ta reda på varför fälgar är nödvändiga och hur de faktiskt skyddar dina däck ute på vägarna.

Visst är det tilltalande med ett par snygga fälgar, men faktum är att de fyller en mycket större funktion än så. Fälgarna håller nämligen däcken på plats och hjälper även till att stabilisera dem ute på vägarna. Fälgens främsta uppgift är att se till så att däcket sitter där det ska och gör dessutom så att däckets innerslangar inte exploderar, samt tar upp stötar och smällar och bidrar till en bekvämare körupplevelse. Om dina fälgar skadats kan det vara frestande att laga dem själv, men överlåt detta åt proffsen. En riktigt illa kantstött fälg måste nämligen ofta repareras genom svetsning eller med olika kompositmaterial. Vilken åtgärd som krävs beror helt och hållet på skadans omfattning. Är det för mycket som måste repareras kan det nästan vara värt att uppgradera till en ny fälg.

Byte och underhåll

a female blonde customer squads with the two male car service employee in the garage in front of the car tire and they show her a new tire with a different rimFälgarna är oftast tillverkade i stål eller lättmetall. Förr var det första materialet mer populärt, men nu för tiden ser man alltfler designer i lättmetall. De är relativt enkla att hålla efter och kan med fördel spolas av med vatten och sedan tvättas med ett mildare bilschampo. Om dina fälgar däremot är slitna, eller om du helt enkelt vill ge dina däck och din bil ett ansiktslyft kan du införskaffa dig en ny uppsättning. Tänk bara på att det är av största vikt att deras passform är anpassad till däcken. Om de är för små kan däcken skadas från vägkanten och skada hjulhuset. Är du osäker på däckstorleken går det snabbt att hitta rätt mått antingen bilens manual eller genom att kolla upp däckets numeriska kod som ger dig rätt mått. Det som man måste ha koll på är, förutom dimensionerna storleken på navhål, bultcirkel och inpressningsdjup.