Fler intresserade av miljövänlig körning

Intresset att köra miljövänligare blir allt starkare i Sverige vilket gör att allt fler väljer bort den sedvanliga dieselbilen – och tur är väl det med tanke på att en dieselbil är lika giftig som två lastbilar.

9261105-yellow-oil-industry-drop-symbol-with-gears-cogsAtt köra bilar med biodrivmedel och köpa elbilar blir allt populärare i Sverige, och tur är väl det med tanke på hur den klassiska dieselbilen faktiskt släpper ut dubbelt så mycket kväveoxider såsom lastbilar och bussar gör per kilometer – vilket också är tio gånger mer per liter bränsle. Så att viljan och intresset för att köra miljövänligt ökar, som MyNewsDesk skriver, är riktigt positivt. Främst kommer ökningen bland tjänstebilar dör valet av hyrbil ofta görs med bakgrund till viken typ av bränsle bilen går på.  Populärast är bilar som är vad man kallar för dieselhybrid, vilket är en bil där bränslet är utblandat riktigt rejält med miljövänligare bränsle. I en undersökning som genomförts av företaget LeasePlans visar deras årliga tjänstebilsbarometer att de populäraste bilarna att välja är elbilar och i en kommentar säger företaget att man märker att både företag och de anställda numera faktiskt efterfrågar miljövänligare alternativ allt oftare när de ska välja en bil. Årets resultat, som Vi bilägare skriver om, visar att 48 procent väljer el och att många kunde tänka sig en bensinhybrid, men tydligast är hur intresset för elbilar ökat – från ynka 6 procent till hela 11 procent under loppet av ett år.

Positiva resultat med tanke på hur dålig diesel är

Något som Teknikens Värld skriver om är hur en ny rapport från organisationen ICCT visar att moderna dieselbilar är riktiga miljöbovar, och större än man trott. Vad rapporten visar är nämligen hur dessa bilar producerar dubbelt så mycket kväveoxider som lastbilar och bussar per kilometer. I rapporten har man valt att jämföra utsläppen från lastbilar och bussar med dieselbilarna i realistiska miljöer och förhållanden istället för att genomföra jämförelsen i laboratorier. Vad dessa jämförelser sedan visade var att de tunga fordonen ut ungefär 210 milligram kväveoxid per kilometer och de moderna personbilarna släppte ut hela 500 milligram per kilometer. Med andra ord släpper en modern Euro 6-klassad personbil ut dubbelt så mycket. Och resultaten är häpnadsväckande med tanke på hur en sådan personbil egentligen bara ska släppa ut upp till 80 milligram per kilometer – vilket den alltså inte gör.

5372181-green-recycle-symbol-iconsTips till dig som ska välja bil

  • Kolla vilket år bilen är ifrån – äldre bilar kan bara köras med bensin vilket är en miljöförstörare av rang, modernare bilar klarar av att omvandlas till hybrider vilket är något miljövänligare.
  • Kolla vilken typ av bränsle bilen mår bäst av – en bensinbil går sönder om du tar fel bränsle, en dieselbil klarar sig bättre men en elbil är nog det minst miljöförstlrande alternativet.
  • Välj bil dom drivs av biodrivmedel – om du inte vill ha en elbil ska du välja bilar som klarar av att köra med biodrivmedel för dessa bränslen är framställda för att inte påverka miljön lika negativt.
  • Välj rätt tillverkare av biodrivmedlet – vissa tillverkare är bättre än andra när det kommer till hur man väljer att tillverka sitt biodrivmedel och har redan i framställningsprocessen ett gediget miljötänk.