Rätt fälgar på bilen

Fina fälgar rullar fint på vägen, men vilken modell ska man välja? Idag råder det trender på fälgar lika mycket som i mode- och inredningsvärlden.

fälgAtt välja fälgar är väldigt individuellt, precis som det är att välja soffa till vardagsrummet. Men självklart är det vissa modeller som är mer trendiga och populära än andra. På Norrköpings Tidningar berättar Niklas Clerbin, ägare till Linköpings Gummicentral, att det allra vanligaste är att använda originalfälgar till vinterdäcken för att sedan använda en större storlek till sommardäcken. Det allra vanligaste är att välja stora fälgar, men just utseendet på fälgarna varierar mycket, där är trenden inte lika tydlig och väldigt individuell. Det finns oändligt många olika modeller och design, vilket gör det självklart för just dig att hitta en fälg som passar både dig och bilen.  

Tjatar man lite så kanske Niklas Clerbin kan se att tvåfärgade fälgar är en liten trend – Norrköpings Tidningar

Trenden om stora fälgar

Motormännen beskriver att de så kallade stora fälgarna är i storleken 18-21 tum jämfört med de mindre standardfälgarna som är 15-17 tum. Syftet med att byta till större fälgar är att däcket då får en lägre profil och ser tunnare ut. Förutom bättre utseende får man med större fälgar en bättre styrskärpa och delvis förbättrad prestanda på bilen. Nackdelarna är dock att det är enklare att vattenplana, däcken blir dyrare och förbrukningen högre.

Om du kostar på dig fina fälgar till bilen är det viktigt att du kommer ihåg att underhålla dem. Precis som man skriver på Allt om bilar får du inte glömma fälgvax och satsa på att tvätta fälgarna regelbundet.